Perkins Eastman
Case Study 5:

Stoddert Elementary School & Community Center

Washington, DC
Not Yet Available

The Outcome

Resulting from a collaborative design process between many community stakeholders, the modernized and expanded school includes new state-of-the-art classrooms and program spaces. There are also a host of resources that were not previously available, including a gymnasium, media center, cafeteria, multi-purpose art/science room, and outdoor recreational spaces. The building improves learning by optimizing acoustics, enhancing indoor air quality, providing pervasive natural light, and by engaging the students and community in understanding how the building and site design conserves resources. The school was also designed to better facilitate after-hours use by the greater community and now includes offices to support Department of Parks and Recreation programs.

To address the client’s desire for a sustainable and highly energy efficient building, Perkins Eastman incorporated many features into the design, such as the geothermal field, green roof and Photovoltaic panels.