Perkins Eastman | University At Albany: The Boor Sculpture Building

University at Albany: The Boor Sculpture Building

Albany, New York
Perkins Eastman designed a fine arts sculpture facility for the University at Albany. Sited on the Edward Durell Stone campus in Albany, it is the first phase of the University Master Plan. The program calls for a 20,000 sf facility housing metalworking, foundry, kiln, woodshop and multimedia, as well as individual studios and classrooms for graduate sculpture students, faculty, and visiting artists.

The structure is composed of a glass wall surrounding an apparently freestanding grid of zinc panels and a cantilevered rain canopy. By tying these elements to an interior horizontal structural member, the seamless glass clerestory surround reinforces the drama of a free-floating zinc plane within a glass frame; these bold architectural statements define the facility as a sculptural design itself.

The vocabulary of the exterior continues into the interior of the building. The zinc panels wrap the main black box gallery/lecture space, while a large zinc-clad rolling door allows this space to open onto the entry lobby during special functions and exhibits.