Perkins Eastman | St. Vincent Medical Center Major Modernization

St. Vincent’s Medical Center: Major Modernization

Bridgeport, Connecticut
Perkins Eastman completed a facilities master plan for St. Vincent’s Medical Center to systematically modernize, expand, and reprogram this community teaching hospital. Located between the existing lobby and nursing school, the new four-story, 125,000 sf building houses a new cancer center and an expanded emergency department.

The design was guided by a fundamental desire to bring natural light into the healing environment. The building is organized around a stacked, naturally illuminated spine. On the second and third levels, this spine creates a two-story winter garden around which the cancer center’s more public functions occur. An exterior courtyard is located within the patient area. This private courtyard is the focus for patients while undergoing infusion therapy with the opportunity to go outside providing welcome connections to nature during the healing process.

The ground level houses the expanded emergency department organized along a spine anchored by a skylight into the winter garden above, affording natural daylight into the critical care areas. Also part of the program outlined in the master plan are the renovations and modernizations to the surgical and medical intensive care units, the addition of a new patient tower, and a new medical office building.