APCO Worldwide: DC Headquarters / Perkins Eastman

APCO Worldwide: DC Headquarters

Washington, District of Columbia
Realizing the existing office layout did not suit company culture, Perkins Eastman designed APCO Worldwide’s new headquarters location in the Warner Building. The independent strategic communications and public affairs firm understood their existing space plan created segregated departments and missed opportunities for synergy. Perkins Eastman provided Workplace Strategy services to discover stakeholders’ thoughts about their current work environment and to gain valuable insight about their aspirational workplace.

Design objectives for the new office include developing workplace standards to foster collaboration and efficiency, increasing access to natural light, and providing staff with flexible and innovative work spaces and furniture. The design considers a variety of working conditions, ranging from private offices and places for intimate discussion to spaces for more public activities and informal or casual gathering areas.

The design for APCO Worldwide reduces the number of private offices which allows for better real estate efficiency. Better visibility was achieved by installing glass storefronts at the private offices and creating clearer wayfinding. The use of glass in offices also reinforces the idea of transparency, accessibility, and helps with missed connections.

“Alternative work environments” were designed to encourage personal and professional interaction among employees. In their existing space, APCO Worldwide had limited places for employees to meet up. In the new space, the variety of “alternative work environments” helps promote cross-selling, collaboration, and innovation and will also be an excellent recruitment tool for millennial workers.

A physical challenge Perkins Eastman faced is the location’s angled atrium with a different footprint in the middle of each floor. The design team mitigated the site challenge by placing wayfinding in the center of the floor plan, creating indoor/outdoor connection and allowing for more access to natural light at employee work stations. The feature stair vertically connects the 2nd and 3rd floors and serves as the heart of their space by connecting featured spaces rooms or zones like conference rooms and lounges.