Flatiron Institute

Flatiron Institute

New York, NY, USA

A transformed New York City building pushes computational research forward.

With research and collaboration spaces for physicists, biologists, and mathematicians, the Flatiron Institute’s new home signals the future of computational research. Perkins Eastman’s master plan and design for the adaptive reuse of an 11-story loft building in the Flatiron District provides permanent space for scientists and computer programmers and flexible space for visiting scholars and fellows. Building on a decades-long relationship with the Simons Foundation, the design team envisioned private research spaces organized around a range of collaborative hubs, encouraging casual and frequent interaction between scientists working to generate and deploy new cutting-edge computational methods. Two new feature stairs connect sunlit floors housing offices, classrooms, function rooms, and a large auditorium, all of which reinforce the Institute’s congenial open source approach to research. A stunning roof garden, dining room, and coffee bars throughout the facility underscore the wellness and connectivity crucial for advancing scientific discovery and catalyzing innovation.

Project Facts

  • Client:

  • Cushman & Wakefield, Inc.
  • Size:

  • 108,000 sq. ft.
  • Services:

  • Architecture, Interior Design, Adaptive Reuse
  • Markets:

  • Science + Technology
  • Region:

  • United States

    Awards

  • Honor Award, SARA | NY Design Awards (2020)
  • Finalist, Urban Landscape/Outdoor, NYCxDesign Awards (2020)