Walt Whitman Shops

Walt Whitman Shops

Huntington Station, NY, USA

The recasting of a traditional mall provides an elevated experience with outdoor shopping.

The Walt Whitman Shops introduces a pedestrian street with both outdoor and indoor shopping experiences in order to compete in the evolving retail marketplace. The new design provides street-facing retail frontages that offer shoppers the welcoming experience of a quiet downtown stroll rather than the experience of navigating a crowded mall. Perkins Eastman transformed Long Island’s former Walt Whitman Mall, designing an addition along its service façade of outward facing retail and restaurants and a series of high quality public areas connecting inside and out. The design brings a series of distinct storefronts with stunning details, a central plaza marked by distinctive landscaping, and a streetscape including a statue of Whitman himself. The interior design features improved seating and services areas as well as a grand new center court that greets visitors with accented natural lighting, decorative flooring, and comfortable lounge seating.

Project Facts

  • Client:

  • Simon Property Group
  • Size:

  • 100,000 sq. ft.
  • Services:

  • Architecture
  • Markets:

  • Retail + Entertainment, Large Scale Mixed-Use
  • Region:

  • United States